V poľských Myczkowcach vzniká centrum ekumenickej kultúry

10.10.2008 Svidník

Svidník 10. októbra (TASR) - Ekumenickou modlitbou a bohatým kultúrnym programom vyvrcholí 16. októbra v poľských Myczkowcach pri Solinskej priehrade prehliadka novej stredoeurópskej atrakcie Karpát - centra ekumenickej kultúry.
\"Vznik centra, ktoré existuje pri rekreačno-rehabilitačnom stredisku Caritas, podporilo poľské ministerstvo kultúry cez operačný program Infraštruktúra kultúry, \" uviedol dnes pre TASR Michal Kosť, riaditeľ neziskovej organizácie Záchrana a obnova Národných kultúrnych pamiatok Drevené kostolíky pod Duklou, so sídlom vo Svidníku. Dodal, že centrum sa rozprestiera na ploche jedného hektára a prezentuje 140 miniatúr sakrálnej drevenej architektúry z územia Poľska, Slovenska a Ukrajiny. Súčasťou podujatia bude aj odborný seminár Lemkovie (Rusíni) v minulosti a dnes.
Caritas rzeszowského biskupstva realizuje širokú charitatívnu činnosť s cieľom pomôcť trpiacim. Jednou z jeho činností je aj výchovno-opatrovateľská práca detí a mládeže v spomínanom rekreačno-rehabilitačnom stredisku. Počas leta aj zimy tu Caritas organizuje bezplatné tábory. V čase prázdnin navštívi toto zariadenie až 1500 detí zo sociálne slabších a mnohodetných rodín, z detských domovov a tiež detí s mentálnym postihnutím. V čase zimných prázdnin organizuje dva turnusy pre zhruba 500 detí z poľských rodín, ktoré žijú na Ukrajine a v Bielorusku.
Objekt vznikol v 50. rokoch minulého storočia. Boli v ňom ubytovaní pracovníci, ktorí stavali priehrady na rieke San a na Solini. Neskôr slúžil na vojenské účely. V rámci reštrukturalizácie sa od roku 1989 začala armáda zbavovať prebytočného majetku a v roku 1993 rozhodla o jeho likvidácii. Prevzalo ju však spomínané biskupstvo a zriadilo v ňom Caritas.
 

Vyberte región